ASICS lanceert ‘Outrun the Sun’: de zwaarste trailuitdaging ooit

‘s Werelds beste trailrunners ondernemen een nooit eerder gedane poging om rondom de Mont Blanc te lopen in een nieuwe en unieke race tegen de natuur

Hoofddorp, 22 mei 2014 – Op 21 juni a.s., de dag met de meeste uren daglicht van het jaar, lanceert het toonaangevende sportprestatiemerk ASICS een nooit eerder vertoonde race. Twee trailrunner-teams gaan dan een ultieme race tegen de natuur aan in een poging om ‘sneller te zijn dan de zon’. Tussen zonsopgang en zonsondergang hebben de sporters precies 15 uur, 41 minuten en 35 seconden om de hele omtrek af te leggen van de Mont Blanc, de hoogste berg in West-Europa.

De uitdaging, die begint en eindigt in Chamonix, beslaat een afstand van 162 km over bergachtig terrein en doorkruist drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Om op tijd de finish te bereiken moet elk team samenwerken in een aflossing van 9500 meter, waarbij ze onder onbarmhartige weersomstandigheden variërend van verzengend heet tot ijzig koud en felle wind, regen en sneeuw, te maken krijgen met krankzinnige stijgingen en afdalingen.

De trail- en duursporters zullen daarbij hun individuele specifieke trailvaardigheden moeten bundelen en hun lichaam tot het uiterste moeten drijven om de uitdagingen van de hoogste berg in Europa te kunnen overwinnen.

 

De race voert de sporters door de meeste adembenemende maar ook veeleisende landschappen, zoals de Notre Dame de la Gorge in Courmayeur, een slopend stuk van 6100 meter sterk oplopend terrein, en de Zwitserse Champex Lac vallei die dichte wouden, gletsjers en felle bergstromen in zich combineert.

Als onderdeel van de uitdaging worden de sporters verdeeld in twee teams: Team ‘Ultra-Trail’ en Team ‘Enduro’. Team Ultra-Trail bestaat uit vier van ‘s werelds beste trailrunners, ieder met hun eigen specialisme en perfect geschikt voor de condities van de trail: de winnaar van de Ultra-Trail du Mont Blanc in 2013, Xavier Thevenard; de Japanse toploper Kota Araki; de wereldrecordhouder op de 100 mijl Jonas Buud en voormalig wereldkampioen trailrunning Thomas Lorblanchet. Het viertal zal de wrede afstand van 162 kilometer opdelen in stukken van 28 tot 46 voor elke hardloper.

Het Team Enduro bestaat uit zeven topsporters uit verschillende duurdisciplines die ieder 17-29 kilometer zullen lopen, te weten: de Britse wereldkampioen triatlon Tim Don; de Oostenrijkse extreme afstandloper Christian Schiester; de Spaanse trailrunner en crosscountry skiër Genis Zapater; de Amerikaanse trailrunner Megan Kimmel; de Franse hardloper Sylvaine Cussot; de Duitse 1500 m hardloper Lukas Naegele en de Belgische hardloper Gert Theunis.

Beide teams hebben hetzelfde doel, namelijk om de slopende race af te ronden voordat op die zaterdag 21 juni de zon onder gaat. Maar wie zal uiteindelijk als eerste de zon eruit lopen in deze keiharde uitputtingstrail?

ASICS is een sportprestatiemerk dat voortdurend samenwerkt met sporters om de beste sportschoenen en -kleding te kunnen ontwikkelen. Dat onderzoek en die prestaties gebruikt ASICS om voor de trail de beste producten te maken op basis van directe feedback van de beste trailrunners ter wereld. De ASICS FUJI-collectie omvat kleding en schoenen die op alle soorten terrein kunnen worden gebruikt en beslaat een breed assortiment producten afgestemd op hoe snel, hoe ver en hoe lang mensen willen hardlopen.

Officiële website: http://outrunthesun.asics.com/en