Maak kennis met een bijzondere ice cross downhill atleet die schaatst met weinig zicht.
Nederlander Danny Hansen was nog maar 13 jaar oud toen een vreselijk ongeluk zijn leven voorgoed veranderde. Een vuurwerk-stunt in zijn jeugd resulteerde in ernstige brandwonden in zijn ogen, waardoor hij daarna nog maar beperkt zicht had. Verbazingwekkend genoeg weigerde de moedige jongen niet alleen zijn wens om ijshockey te spelen op te geven, maar hij besloot ook om de strijd aan te gaan met ‘s werelds beste schaatsers in een van de zwaarste en meest slopende wintersporten.

“Ik had een chemische verbranding van mijn hoornvlies”, legt Hansen uit. “Hierdoor heb ik onregelmatig littekenweefsel op mijn hoornvlies. Helaas is genezing niet mogelijk. Met mijn linkeroog zie ik ongeveer twee procent en mijn rechteroog schommelt tussen de twee en vijftien procent.”

Het lijkt moeilijk te geloven dat iemand met zo’n handicap kan concurreren in een sport waar atleten met zijn vieren tegelijkertijd een met obstakels gevulde ijsbaan, met snelheden tot 80 km / h af gaan. Maar hij neemt niet alleen deel, Hansen maakt zelfs een goede kans om deel uit te maken van de top: hij is drie keer in de top 50 geëindigd en heeft ook drie top-20 finishes behaald in individuele races. Nu, in zijn zevende seizoen in de sport, is het opmerkelijke verhaal van Hansen er een van moed, overtuiging, verlangen en een geef-nooit-op houding.
“Het is een uitdaging om te zien wat ik kan bereiken met de beperkingen die het leven nu oproept”, zegt de 24-jarige Hansen. “Dat is altijd mijn motivatie geweest. De reden dat ik nog steeds in deze samenleving functioneer en ik alles kan doen wat ik wil doen, heeft te maken met mijn aanpassingsvermogen. Ik heb geleerd om naar het grotere geheel te kijken en door dingen in een bepaalde context te zetten weet ik hoe bepaalde situaties eruit moeten zien voor iemand met goede ogen. Deze vaardigheid heeft ervoor gezorgd dat ik uitstekend werk heb kunnen verrichten voor Crashed Ice en ijshockey.”

RedBull crashed Ice

De tijdloze vijanden, vuur en ijs, hebben een grote rol gespeeld in het leven van Hansen. Dromen die ooit voorbestemd waren om vernietigd te worden door vuur, komen nu tot magische bloei op het ijs. Wie weet hoe ver deze uitzonderlijke atleet kan gaan in 2017/18.