Björn Dunkerbeck voegde nog een onderscheiding toe aan zijn legendarische windsurfcarrière door de snelste tijd ooit op het water te neerzetten met een topsnelheid van 103,67 km/u tijdens de Lüderitz Speed Challenge in Namibië.
Hier is alles wat u moet weten:

- Sinds de Franse windsurfer Antoine Albeau de grens van 50 knopen doorbrak, is Dunkerbeck op jacht naar 100 km/u na een carrière die begon in 1986 en die meer dan 100 titels van de Professional Windsurfing Association (PWA) en talloze PWA Wave World Championship-kronen heeft opgeleverd.

- Het eerste snelheidsrecord van Dunkerbeck is nu bijna 30 jaar oud toen hij in 1992 een snelheid van 43,30 knopen (80,1 km/u) haalde - naarmate de technologie voor het meten van snelheid en windsurfuitrusting evolueerde - bleef hij de volgende mijlpaal najagen, wat hem naar wat misschien wel de laatste grote: 100 km/u.

- De 52-jarige Nederlander wist dat het halen van zulke waanzinnige snelheden op het water een ongelooflijke hoeveelheid vaardigheid, ervaring en grondige kennis van je uitrusting vereist, maar uiteindelijk zijn het de perfecte plek en windomstandigheden die deze recordbrekende run zouden maken mogelijk.

- Op donderdag 18 november doorbrak Dunkerbeck in Namibië die snelheidsbarrière, met een snelheid van 103,67 km/u over een tijdsverschil van twee seconden en een gemiddelde snelheid van 101 km/u over een stuk water van 100 meter.

- De plaats van het record, Lüderitz, is beroemd geworden vanwege 'The Ditch' - een 500 meter lang kanaal waar het water vlak blijft, zelfs als de wind giert - waardoor het de perfecte plek is zolang je niet crasht.

- Hij legde uit: "Geen crashes. Ik probeer niet met die snelheid te crashen, want als je dat doet, is je dag voorbij."

- Hoewel hij de afgelopen drie weken snelle runs heeft gemaakt, wist hij dat hij de perfecte dag nodig had om de 100 km/u te halen, met aanhoudende windstoten die hem uiteindelijk in staat stelden minstens vijf keer de 100 km/u te breken.

- Na vijf jaar van pogingen en maanden wachten rond het kale, door de wind opgestuwde zand van Namibië, onthulde Dunkerbeck: "We hadden nogal wat dagen wind rond de 35-38 knopen, dus de apparatuur voelde echt aan. 40 cm breed AVBoard speed windsurfboard, met een vin van 19 cm en een 5,5 Severne Mach 4 Lüderitz Speed Challenge LT zeil - het moest allemaal perfect werken om topsnelheid te halen!"

- Ondanks zijn leeftijd is Dunkerbeck enthousiast en wil hij nu meer dan 500 meter 100 km/u aanhouden en je zou er niet op wedden dat hij het zou doen.

Selecteer een Afleverpunt