Red Bull Voorbij Pampus

5 vrienden, 30 km roeien en 5 km rennen. Alles met één boot. Van Volendam naar Amsterdam

Amsterdam, 10 juli – Roeiers hebben nog één maand om te zorgen dat ze niet voor Pampus komen te liggen. Op 10 augustus klinkt het startschot voor de loodzware roei- en renrace: Red Bull Voorbij Pampus. Ploegen, bestaande uit 4 roeiers met stuurman, gaan de extreme fysieke en mentale uitdaging met elkaar aan over 30 km water en 5 km land. Van Volendam, over het Markermeer, om forteiland Pampus, naar Amsterdam. Alles met één boot. “Dit wordt een roeirace met de intensiteit van een marathon. Alleen de fysiek en technisch beste ploegen gaan de finish halen”, vertelt de voormalig Olympisch roeier, sports director én deelnemer Meindert van den Heuvel. Welke ploeg is het beste op elkaar ingespeeld en is sterk genoeg om niet voor Pampus te blijven liggen? Inschrijven is mogelijk via redbull.nl/voorbijpampus.

Een soortgelijke gecombineerde roei- en renrace, Red Bull Xrow, vond al eerder plaats in Zwitserland. Nederlandse roeiers reisden hier naartoe om ons land te vertegenwoordigen in deze unieke race. Op 10 augustus is een vergelijkbare wedstrijd in eigen land en verwelkomen de Nederlandse roeiers ook de  internationale toppers. “Dit is waarschijnlijk de zwaarste race die ik ooit gedaan heb in mijn leven. Mijn training voor de Olympische Spelen is niets in vergelijking met dit”, vertelt Peter Welles na afloop van zijn deelname aan Red Bull Xrow in 2011. Naast de voormalig Olympisch roeier Meindert van den Heuvel start ook de fitte Erben Wennemars de loodzware race.

Nadat het startschot is gegeven worden de eerste kilometers van deze endurance race afgelegd richting forteiland Pampus over het Markermeer. Alleen de sterkste roeiers blijven niet voor Pampus liggen en mogen verder roeien van Pampus naar Amsterdam. Hier gaan de boten aan land en heeft de ploeg zijn laatste energie nodig om de volgende 5 kilometer mét de boot tot Amsterdam-Oost uit te lopen. Eenmaal daar gaan de boten weer te water voor een laatste eindsprint en wordt duidelijk welke roeiploeg fysiek en mentaal aan het langste eind trekt.


Deelname aan Red Bull Voorbij Pampus is mogelijk voor zowel Nederlandse als internationale atleten (m/v) en is gratis. Om de veiligheid tijdens de wedstrijd te garanderen is het aantal startposities beperkt. Beschikken jij en je vrienden over een onuitputtelijk uithoudingsvermogen en een ijzersterke teamspirit? Schrijf jouw vrouwen- of mannenploeg dan nu in via redbull.nl/voorbijpampus en begin snel met trainen.

Voor Pampus liggen is geen optie!