Uitdagende en steile bergmassieven, sneeuwstormen en zware windvlagen mogen niet onderschat worden. Het beklimmen van een berg kan een gevaarlijke sport zijn. Voor wie de juiste kennis en vaardigheden bezit, kan met goede voorbereiding en materialen een geweldige ervaring beleven. Adembenemende uitzichten, prachtige flora en fauna en natuurlijk het gevoel van voldoening. Hieronder staan de Top 5 extreemste bergbeklim tochten.

Hüjtenpiek, Mongolië

In Mongolië is het als reiziger makkelijk om snel van stuk gebracht te worden door de eindeloze groene steppen, de hartelijkheid van de Kazachse nomaden en de glooiende landschappen die het Altajgebergte bepalen. Dit maakt de trek naar Hüjtenpiek toe, zo aangenaam en schilderachtig als de klim zelf. De berg strekt zich uit tussen de hoeken van Rusland, China en Mongolië. Om de berg te bereiken, moeten trekkers een enorm uitgestrekt goud gekleurd en dor landschap oversteken, wat een van de laatste afgelegen gebieden op aarde is. Deze opmerkelijke reis wordt nog beter door de zachte gastvrijheid van de Kazachse nomaden.

Kilimanjaro, Tanzania

De Vlakke Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Gelegen op de noordelijke grens van Tanzania met Kenia, bestaat de berg uit drie uitgestorven vulkanen; Kibo, Mawenzi en Shira. De hoogste piek, Uhuru, is 5.899 meter hoog. Het bereiken van de top van de Kilimanjaro is opwindend. Neem de Machame Route omhoog zodat u de prachtige dieren en vogels van de regio kunt zien. Dan begint u de tocht over het Shira Plateau door de Grand Barranco Canyon en verder omhoog naar de top. Als alles verloopt zoals gepland, bereikt u Stella Point, met de kans om rond Kibo’s krater verder naar Uhuru te gaan.

De Elbroes, Rusland

In een afwisselende gebied zowel in regio als terrein, ligt de Elbroes als een wachttoren in het Grote Kaukasus gebergte tussen Europa en Azië in. Elbroes is een grote, dubbel kegelvormige vulkaan, waarvan de toppen ongeveer 20 meter groot zijn. Voor de klimmer met matige vaardigheden heeft de hoogste berg in Europa een grote aantrekkingskracht. Dit doordat de berg een vermoeiende en toch lonende beklimming biedt. De ligging van de berg biedt de bezoekers uitstekende mogelijkheden om de smeltkroes van etnische groeperingen (Turks, Georgisch, Azeri en Russisch) te ervaren.

Citlaltépetl en Iztaccíhuatl, Mexico

In het hart van Mexico, ongeveer 1.287 kilometer ten zuiden van de grens met de Verenigde Staten, zijn Citlaltépetl en Iztaccíhuatl respectievelijk de derde en zevende hoogste bergen in Noord-Amerika. De eerste is 5,614 meter hoog, terwijl de tweede 5.233 meter hoog is. De beklimmingen van deze twee vulkanen zijn veruit de mooiste in Mexico. Vanuit de verte is het gemakkelijk om te zien hoe Iztaccíhuatl of “de witte vrouw” zijn naam heeft gekregen; De met sneeuw bedekte pieken lijken op het hoofd, de borsten en de voeten van een slapende vrouw.

Denali, Alaska

De Denali, voorheen Mount McKinley, bevind zich in het Denali National Park, Alaska. De Denali is met zijn 6.194 meter de hoogste berg in Noord-Amerika. Er is eigenlijk geen toelichting nodig waarom deze bergmassief beklommen moet worden. Van de voet tot de top van de berg rijst de Denali bijna 5.490 meter de lucht in, een hoogtetoename die niet geëvenaard wordt ergens anders ter wereld. Geen andere berg biedt zo een adembenemend en divers uitzicht op iedere dag van een beklimming. Denali’s enorme omvang en schoonheid creëren een aantrekkingskracht die voortdurend klimmers uit de hele wereld trekt. De beste maanden om Denali te beklimmen zijn mei en juni, voordat de bedreigingen van lawines en bergspleten te groot worden. De berg biedt een onvergetelijke ervaring, en raakt de ziel van alle bergbeklimmers die zijn uitdagingen hebben ondervonden.