Het moment nadert waarop de 50 finalisten en de eindwinnaar bekend worden gemaakt van ‘s werelds grootste fotowedstrijd voor actiesport en extreme sport. De prijsuitreiking van de Red Bull Illume Award 2013 vindt op 29 augustus plaats in Hong Kong, waar de Victoria Harbour en de beroemde skyline van de miljoenenstad het decor voor het evenement vormen. Het wordt een groot feest met vele gasten van over de hele wereld, waaronder (foto)redacteuren van bekende tijdschriften en prominenten uit de wereld van de fotografie.

Het belooft een unieke happening te worden waarbij de schijnwerpers worden gericht op fotografen die met hun opmerkelijke beeldmateriaal het beste op het gebied van actiesportfotografie vertegenwoordigen. In Hong Kong vindt niet alleen de prijsuitreiking plaats, maar ook een gratis tentoonstelling waar elke avond van 29 augustus tot en met 15 september alle 50 bekroonde foto’s te zien zijn in speciale lichtbakken.

De eindwinnaar ontvangt de nieuwe Leica S camera, een broncolor Move Outdoor Kit en Sun-Sniper accessoires ter waarde van ruim € 2.000. Voor de winnaars van de verschillende categorieën is er een Leica X2, een broncolor Para 88 P Kit en Sun-Sniper accessoires.

Er zijn duizenden foto’s ingezonden voor de fotowedstrijd, waarvan de inzendtermijn op 30 april is gesloten. Uit een shortlist van 250 foto’s heeft een internationale jury van fotoredacteuren de top 50 en de uiteindelijke winnaar geselecteerd. De juryleden waren zeer onder de indruk van de kwaliteit van de opnamen.

“Het was verbluffend”, zei James Mullinger, Photographic Director van de Britse editie van GQ. “Ik heb nog nooit een fotowedstrijd met zo’n hoge kwaliteit inzendingen gezien. Ik kan niet wachten tot de winnaars worden bekendgemaakt”.

Na de prijsuitreiking en de drie weken durende tentoonstelling in Hong Kong gaat Red Bull Illume als een unieke avondtentoonstelling op tournee door de Verenigde Staten en vervolgens langs een reeks hoofdsteden en culturele centra over de hele wereld, waar de bezoekers de prachtige foto’s met speciale achtergrondverlichting kunnen bewonderen.

Jeroen Nieuwhuis

Red Bull Illume Award 2013

 

Photographer: Jeroen Nieuwhuis
Athlete: Erik Journée
Location: Denekamp, Netherlands

Photographer: David Carlier Athlete: Gary Edgeworth Location: Lower Mesa Falls, ID, USA

Photographer: David Carlier
Athlete: Gary Edgeworth
Location: Lower Mesa Falls, ID, USA

Photographer: Daniel Roos Athlete: Amir Kabbani Location: Malaga, Spain

Photographer: Daniel Roos
Athlete: Amir Kabbani
Location: Malaga, Spain

Photographer: Scott Serfas Athlete: Travis Rice Location: Tordrillo Mountains, AK, USA

Photographer: Scott Serfas
Athlete: Travis Rice
Location: Tordrillo Mountains, AK, USA

Photographer: Mike Leeds Athlete: Erik Boomer Location: Sahalie Falls, McKenzie River, OR, USA

Photographer: Mike Leeds
Athlete: Erik Boomer
Location: Sahalie Falls, McKenzie River, OR, USA

Photographer: Ryan Taylor Athlete: Ben Horan Location: Manitowish Waters, WI, USA

Photographer: Ryan Taylor
Athlete: Ben Horan
Location: Manitowish Waters, WI, USA

De complete top 250 vind je hier: http://www.redbullillume.com/gallery/final-images-2013/finalists-2013-top-250.html